tips på underhåll och rengöra en båt

Enkla underhållstips för att göra det lättare för dig att rengöra båten

Många nya båtägare frågar om tips för båtrengöring och skötsel som kan hjälpa dem hålla sin båt ren längre. Genom att regelbundet underhålla din båt så gör det också det enklare att rengöra den nästa gång det är dags. Genom att ofta rengöra ditt skrov så förebygger du att oxideringsfläckar fastnar permanent.

10 rengöring- och skötseltips för båtar

Genom att vaxa din båt efter att du har rengjort den ser du till att båten skiner och att smuts lättare lossnar när du rengör den. Några praktiska skötseltips kan göra jobbet med att rengöra båten lättare och mer effektivt.

Följ dessa enkla underhållstips för att göra det lättare för dig att rengöra din båt.

  1. Välj rätt utrustning för att rengöra din båt. Istället för en hink eller trädgårdsslang, försök få tag på en högtryckstvätt. Genom att högtryckstvätta båten kan du halvera mängden tid det tar och det kräver mindre ansträngning från dig för att komma åt att rengöra svåra ställen.
  2. Använd rengöringsmedel, produkter och vax för marint bruk. Om din båt är extremt smutsig eller om du kör i saltvatten så bör du överväga kraftigare rengöringsmedel som är till för att ta bort oxideringsfläckar från saltvatten. Marint vax kommer också skydda ditt skrov mot framtida fläckar.
  3. Använd alltid sötvatten från kranen när du rengör din båt. Använd aldrig saltvatten för att rengöra båten eftersom saltvatten kan lämna fula gula fläckar på ditt skrov. Du kanske blir av med smutsen men du gör ditt skrov sårbart för oxideringsfläckar.
  4. Dränk din båts yta i såpvatten innan du skrubbar den. Låt såpan mjuka upp smutsen och fläckarna så att det blir lättare att bli av med dem. Låt såpan vara i ca 10-15 minuter innan du börjar skrubba och sen skölja av.
  5. Om du rengör en stor båt skall du rengöra mindre sektioner åt gången. Tvätta av en del med såpa först, skrubba och skölj sedan av innan du går vidare till andra delar av båten. Du kan också torka av din båt sektion för sektion för att undvika vattenfläckar.
  6. Punktrengör med en kommersiell fläckborttagare mellan dina planerade tvättningar. Det minskar arbetsbördan senare och förhindrar fläckarna från att bli för svåra att bli av med.
  7. Rengör glasfönster och gluggar med fönstertvättmedel eller med en blandning av vatten och vinäger. Använd tidningspapper för att få bort ränder från glaset. Undvik att använda trasor eller tyg som kan lämna ludd när du tvättar glaset.
  8. För att hålla ytan på ditt fiberglas fin längre så ska du underhålla det med en produkt som restaurerar fiberglas. Den här produkten tar bort oxideringsfläckar, märken vid vattenlinjen och kalk. Den hindrar också att olja eller tjära fastnar på dina fiberglasytor.
  9. Vaxa din båt efter att du rengjort och torkat den för att se till så din båt håller sig ren längre. Det förebygger också att ytan snabbt blir smutsig. Använd vax för marint bruk och polera det med en polermaskin för att få bäst effekt.
  10. Anlita ett proffs för att rengöra din båt ett par gånger om året om du använder din båt ofta. Havsvatten kan göra en hel del skada om du inte tvättar av den ordentligt. En professionell båtrekondfirma kan rengöra hela båten inklusive interiören och motorrummet.

Noggrann båtrengöring bör utföras regelbundet om du vill se till så att din båt är i gott skick. Enstaka punktrengöring kan förebygga svåra fläckar från att skapas. Du kan utföra mindre rengöringsuppgifter själv och låta en professionell firma utföra en djupgående rengöring då och då. Kontakta en rekommenderad städfirma i Malmö för mer information och städhjälp.