Vårstäda hemmet – 12 smarta städtips

Åh ja, nu är tiden på året äntligen här då du får höra fåglarna sjunga i träden, solen går ner senare på grund av tidsomställningen till sommartid, du hör ljudet av någon som klipper gräset och någon som tar sin bil, SUV etc. ut på en tur med öppna fönster så att du hör det djupa dunkandet från basen i deras ljudsystem. Allt detta är tecken på att våren är kommen (faktiskt så börjar säsongen officiellt den 20:e mars). Våren är tiden för pånyttfödelse. Glöm nyår, detta är årstiden för att börja nya projekt och göra de saker som du alltid velat göra. Jag personligen tycker att vintern är som den där jobbiga gästen som aldrig går, men som var trevlig från början då hen ringde på, men som du efter ett tag blev trött på och ville kasta ut.

12 tips på vårstädning för ditt hem

Om du vill sätta igång med vårstädning så följer här några instruktioner som kan hjälpa dig på vägen:

Arbetet inomhus:

 1. Stormfönster

Dina stormfönster har suttit uppe ett bra tag nu. Jag gissar att sista gången du öppnade dina fönster var någon gång förra september eller tidiga oktober. Nu är det den rätta tiden för att ta ner dem. Efter en tuff vinter med iskallt regn, snö, slask, is och väldigt låga temperaturer samt med kalla minusgraders vindar i månader, så kan tanken på att äntligen få öppna fönstren och släppa in frisk luft i ditt hus kännas som en underbar idé.

rätt städutrustning för att vårstäda hemmet

 1. Moppa och damma i varje rum i huset

Efter att ha tacklats med att folk dragit in snö, salt och smuts medan de gått inomhus under vintern så är våren ett perfekt tillfälle för att använda moppen och rengöra alla golven. Ta en mopp, en hink, dammtrasor och några rengöringsprodukter (Ajax, Jif, Grumme grönsåpa etc.) och kör igång. Om du har matta i vardagsrummet och på matsalsgolvet så använd en dammsugare för att dammsuga bort allt smuts och grus från dem. Om du inte vill göra det själv anlita en professionell mattrengörare för jobbet.

 1. Städa vinden och källaren

Ja, det är verkligen jobbigt att städa både vinden och källaren eftersom du måste flytta omkring på saker medan du försöker komma underfund med vad du vill spara och vad som ska slängas. Men detta jobb är värt det för två anledningar: 1) Du kan skapa massor med plats på båda ställena och 2) du kan tjäna lite pengar på de saker du vill göra dig av med genom att hålla en loppmarknad. Det är som med det gamla talesättet ”den enes skräp är den andres skatt”.

 1. Städa ur garderober och byråer

Alla har vi kläder som vi antingen inte vill använda mera, eller som är för små eller för stora, eller som vi inte hunnit använda ännu och nu är omoderna. Om du vill få mer plats i garderoben för nya inköp så varför inte skänka de där gamla kläderna, skorna, hattarna, bältena, smyckena etc. till din lokala välgörenhetsorganisation som Röda Korset, Erikshjälpen, Myrorna o.s.v. Samma process gäller för dina byrålådor. Rensa bort på byrån samt i varje låda så att du inte bara får mer plats utan också kan stänga dem utan att något sticker ut.

 1. Ta ner vintergardinerna

De tunga gardinerna har nu fyllt sitt syfte under vintern genom att skydda oss från det kalla draget/vinden som smyger sig in i huset. Nu är det dags att ta ner de mörka gardinerna och hänga upp ljusa och lätta istället så att man kan känna värmen av våren så fort fönstren är öppna.

 1. Rengör takfläkten

Om du har en takfläkt, rengör den ofta. Det finns inget mer pinsamt än när du har gäster på besök och startar fläkten och damm flyger av och de får beskåda hur all smuts faller ner till golvet. För att bespara dig sådana pinsamheter se till att du tar din dammtrasa och rengör varje blad på fläkten minst en gång i veckan.

Nu är det dags att gå utomhus:

 1. Ta ner julljus och dekorationer

Om du inte ännu tagit ner dina julljus och andra dekorationer även fast vädret i din stad eller område varit helt okej under vintermånaderna, snälla gör det nu. Du vill inte vara DEN personen som fortfarande har juldekorationerna uppe när det börjar bli 20 grader plus utomhus.

 1. Samla ihop alla trädgrenar

Din gård på framsidan och baksidan (om du har någon) är förmodligen full med trädgrenar, löv, skräp och annat som blivit gömt i snön under vintern. Det du måste göra är att samla ihop några sopkassar, sop, kratta, spade och en ordentlig soptunna och ta hand om saken. Så fort du är klar med det så kanske tanken på att klippa gräset slår dig. Om din gård är i dålig dager sprid ut lite gräsfrön för att hjälpa gräset på traven att växa under våren och sommaren (experterna säger att bästa tiden till att så gräsfrön är i november och december på grund av att regnet, snön och slasket faktiskt kan få gräset att växa snabbare, men låt inte den informationen stoppa dig från att så dina frön nu i vilket fall.).

 1. Plantera blommor, träd, buskar och andra växter

Om du har gröna fingrar och älskar tanken på att vara utomhus och påta i trädgården så är detta verkligen din tid. Våren är perfekt för att plantera blommor och träd och för att så frön i grönsakslandet för att odla egna grönsaker. Om du bestämmer dig för att göra det lägg till lite buskar också. Våren är årstiden då gräset växer väldigt fort, så du bör klippa det minst en gång i veckan åtminstone till juni, då gräset växer långsammare igen. Som husägare är det väldigt viktigt att ha en väl underhållen gård eftersom det ger intrycket att du verkligen bryr dig om hela samhället.

 1. Ställ fram trädgårdsmöblerna

Det är tufft att få ut trädgårdsmöblerna ur garaget eller källaren, men det är väl värt det att sätta fram stolarna och borden ute, särskilt efter att de tagit plats inne hela huset, och samtidigt så längtar du väl efter att kunna sätta dig ner utomhus en vacker och solig vårdag. Se till att du torkar av alla stolar och bord ordentligt med såpa och vatten efter du ställt ut dem. Om du har kuddar till stolarna tvätta och torka dem noggrant också.

 1. Rengör grillen

Så länge som grillen inte använts under vintern för att du saknade gillad mat så mycket, så har den nog inte använts sedan skolstarten eller mitten av september. Innan du grillar igen för första gången i år så rengör grillen ordentligt med såpa och vatten. Se till att det inte finns något damm kvar på den eller spindelväv etc. Efter ett tag av fejande kommer du ha en ren och glänsande grill igen och innan du vet ordet av så kommer grillning åter igen bli en vanlig del av dagarna under de fina vår- och sommarmånaderna. Om din grill är gammal eller sjunger på sista refrängen så är det min rekommendation att du investerar i en ny. Håll uppsikt på reklambladen eller på nätet för bra priser och rabatter på grillar.

 1. Städa garaget

Precis som med vinden och källaren så är att städa garaget något som lätt ger en huvudvärk bara vid tanken av det, eftersom vi har så mycket saker förvarade där. Vi säger ofta ”jag måste rensa i garaget” men det är sällan vi faktiskt får tummen ur att göra det. Men, idag är dagen D kommen. Ja, det kanske kommer att ta hela dagen (eller 2 till 7 dagar beroende på hur mycket saker du har där), men det är värt det. Börja med att göra högar av vad du vill behålla och vad som ska slängas. Gör dig sedan av med alla kartonger och skräp som ligger och skräpar i garaget. Bestäm sedan om du vill anordna en loppmarknad eller inte för de saker som du är på väg att slänga – för vem vet, precis som med exemplet med loppmarknaden innan här i texten, så kan du faktiskt tjäna lite pengar på dina bortkastade saker. Slutligen då du städat klart ta dig en ordentlig titt för att se om du är nöjd över garaget eller inte som det ser ut. Om du inte är det fortsätt tills du känner att det är helt fläckfritt och skinande rent.

Vårstädning är ett tufft arbete att ta tag i. Denna artikel ger dig några steg på vägen för att få jobbet gjort. En sista sak bara, om du vill få jobbet gjort fortare, sätt på lite musik – det fungerar varje gång.

Johanna  – Städteam 2 på Flyttstädning Malmö